Açık ve uzaktan eğitim perspektifinden bir inceleme: Sir John Daniel
Sir John Daniel tarafından, Eski Öğrenme Topluluğu eski Başkanı, İngiltere Açık Üniversitesi eski Başbakan Yardımcısı ve UNESCO’nun eski Genel Müdür Yardımcısı, şu anda Çin’deki Pekin DeTao Yüksek Lisans Akademisi’nde Akademik Ortaklıklar Uluslararası ve Eğitim Ustası Kıdemli Danışmanı.
Eğitim teknolojisi alanında dünyanın en bilgili ve düşünceli yorumcularından biri olan Tony Bates, 50 yıldan fazla bir süredir edindiği bilgeliği bu olağanüstü kitaba âdeta nakış nakış işlemiştir. Bir zamanlar Açık Eğitim Kaynakları hakkında şüpheci olsa da BCcampus aracılığıyla Dijital Çağda Öğretimi açık bir ders kitabı olarak yayınladı ve bu çalışmayı dinamik, canlı bir proje olarak küresel bir okur kitlesine ulaştırılabilir bir çalışma hâline getirdi.
Dört özellik, bu kitabı çevrim içi öğrenmeyle ilgili büyüyen alan yazında öne çıkarmaktadır. İlk olarak 21. yüzyılda öğretme ve öğrenme için değişen beceri ve içerik gereksinimlerini titizlikle ele almaktadır. İkincisi, teknolojiyi eğitimlerine entegre etmenin zorlukları ve fırsatları ile uğraşan çeşitli kurumsal ortamlarda akademisyenlere doğrudan yardım sunmaktadır. Üçüncü olarak 1970’lerden itibaren öğrencilerin medya kullanımı konusunda yaptığı ve her zamankinden daha önemli olan araştırmaları gerekçe göstererek, teknolojinin öğretimde kullanımı hakkında 50 yıllık tarihi bir perspektif sunuyor. Son olarak bu e-Ders Kitabının sağlam yapısı ve kurgusu, yazar ve BCcampus editör ekibine büyük kredi kazandırmaktadır.
Kitabın on iki temasından ilk beşi dijital çağda öğretimin amaçlarını ve gereksinimlerini ele almaktadır. Kitap, eğitimde meydana gelen temel değişikliklerin tartışılması ile başlayıp dijital çağda ihtiyaç duyulan becerileri ortaya koymak, eğitim ve iş piyasası arasındaki doğru ilişkiyi belirlemek ve bunun öğretim yöntemleri üzerindeki artan etkilerini değerlendirmek için ekonomilerdeki ve toplumlardaki çağdaş yapısal değişiklikleri araştırmaktadır. Bilginin doğası evrimleşiyor mu ve bununla ilgili farklı görüşler öğretme yaklaşımlarımızı nasıl değiştirmeli?
‘Öğrencilerin son 50 yıldaki yükseköğrenimin muhtemelen en değişmiş parçası olduğunu’ belirten bu ilk tema, bunun için gerekenleri hazırlamaktadır. Günümüzde zor olan ise artan sayıda ve çeşitlilikte öğrencilerin başarıya ulaşmalarını sağlamaktır. Seçkin sistemleri ‘saati 1950’lere geri çevirerek’ seçkin sistemleri güçlendirme teşebbüsleri (Bates’un mevcut İngiltere politikası hakkındaki yorumu) 21. yüzyıl toplumlarına da iyi hizmet etmeyecek.
Tema 2 bilgi felsefesini ele alıp öğrenme teorileri (nesnelcilik, davranışçılık, bilişçilik, yapılandırmacılık ve bağdaştırıcılık) hakkında ayrıntılı ve iyi araştırılmış bir açıklama sunar. Bilginin değişip değişmediği konusundaki tartışmayı özetlemektedir. Yazar, içinde yaşadığımız çağın yalnızca içeriği öğretmek yerine bilgiyi uygulama becerilerini geliştirmeye daha fazla vurgu gerektirdiği sonucuna varmıştır. Ancak, akademik bilginin temsil edilme ve uygulanma biçiminin değişmesi gerekmesine rağmen değerlerinin ve hedeflerinin çok fazla değişmemesi gerektiğini savunmaktadır.
Farklı öğretim yöntemlerinin güçlü ve zayıf yönleri, yalnızca kampüs tabanlı öğretim hakkında olan 3. Tema ve tamamen çevrim içi öğretim ile ilgili olan 4. Tema arasında paylaştırılmıştır. Kitabın ikinci hayranlık uyandıran yönü insanların, özellikle de akademik öğretim üyelerinin gerçekten olduğu yerden başlamasıdır. Özellikle zevkli olan durumsal senaryolar – şüphesiz sadece yarı kurgusal olan – akademisyenlerin teknolojinin çalışmaları üzerindeki etkilerini tartışırken, yemek salonlarında, personelin ortak odalarında ve evlerin mahremiyetinde samimi ve eğlendirici bir konuşma yapıyor. Dekanların kaputlarındaki son arılar.
Bates, KAÇD’lerin güçlü ve zayıf yönleri konusunda keskin bir yorumcu olup tema 5’i bu konuya ayırmıştır. KAÇD’lerin devam eden medya kapsamı, her yerde çevrim içi öğretime olan ilgiyi artırdı ve onları bir değişim faktörü hâline getirdi. Ancak olgunlaşmanın erken bir aşamasındadırlar ve derin veya dönüştürücü öğrenme geliştirmek veya dijital çağda ihtiyaç duyulan üst düzey bilgi ve becerileri geliştirmek için büyük yapısal kısıtlamalara sahiptirler. KAÇD’lerin tasarımı geliştikçe, önemli bir yer işgal etmeye gelebilir ve büyük ders sınıfları gibi bazı geleneksel öğretim biçimlerinin yerini alabilir. Kaynakların varlığı (ya da yokluğu), öğretimin tasarımını büyük ölçüde etkileyecektir.
Temalar 6-9, özellikle çevrim içi ortamda eğitim tasarlayan kişiler için faydalı olacaktır. Eğitim teknolojisi konusundaki onlarca araştırmaya katkıda bulunan Bates, teknolojilerin çeşitli medya unsurları için bir araç olduğunu gözlemlemektedir; bu da onları formatlar, semboller ve kültürel değerler açısından incelememize yardımcı olmaktadır. Bates, Tema 8’de, uzun yıllar boyunca geliştirdiği medya seçimi için SECTIONS modelini sunarken Tema 9’da ders verme biçimlerinin çeşitli seçeneklerini incelemektedir.
Destek personelinin en iyi ve etkili biçimde nasıl işe koşulacağının düşünülüp planlanması önemlidir. Açık eğitim kaynakları, açık ders kitapları, açık araştırma ve açık veri gelişmeler öğretmenlerin öğrencilere güç kayacak çünkü – ve çok daha devrimci KAÇD daha önemli olacak. Kaliteyi ‘öğrencilerin dijital çağda ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerileri geliştirmelerine başarıyla yardımcı olan öğretim yöntemleri’ olarak tanımlar ve öğrenmenin duygusal veya duygusal yönlerini tanıyan ve barındıran daha yeni kalite kavramlarını savunur. Birçok KAÇD’nin tasarımı ve çevrim içi öğrenmeye yeni başlayan ABD’deki iki yıllık yüksekokullardaki okul terki oranları, kurumların henüz en iyi uygulamaları takip etmediklerini veya hem sınıf hem de çevrim içi öğrenmenin güçlü yönlerinden yararlanan öğretim yöntemleri geliştirmediğini göstermektedir.
Son olarak yazar dijital çağ için öğretmen yetiştirme ihtiyacı konusunda gerçek olduğumuzu savunuyor. ‘Gönüllü amatör bir sistemden, ortaöğretim sonrası eğitimde öğretmenlik için profesyonel, kapsamlı bir eğitim sistemine ve okul öğretmenlerinin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimi için modern, güncel öğretim programlarına geçmeliyiz’. Bu etkileyici kitap, bu tür bir eğitim için bir müfredat sağlamaya çalışır. Etkileyici senaryolarla dolu ve yaşanmış deneyimlerle dolu muhteşem bir eser. Tony Bates bize dijital çağda öğretmenlik hakkında ‘konuşmayı’ nasıl yapacağımızı gösteriyor.
Alınan: 21 Haziran 2015